ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΑΝΗΣ-ΚΡΟΚΟΣ-ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Διάρκεια εκδρομής:

  • 10 ώρες (συνολικά 4,5 ώρες στο δρόμο)

Αναλυτικικό πρόγραμμα εκδρομής:

Η διαδρομή είναι 200 χλμ. και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Στη διαδρομή αυτή περιλαμβάνουμε τις παρακάμψεις και εξόδους που κάνουμε για να επισκεφθούμε τον Κρόκο & την Αιανή Κοζάνης.

Πρώτος μας προορισμός αποτελεί ο Κρόκος Κοζάνης (Saffron) και βρισκόμαστε εκεί περίπου στις 10:15 πμ,  επισκεπτόμαστε τον Συναιτερισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης που ιδρύθηκε το 1971, απαρτίζεται από 1.000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης. Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. 

Μετά από περίπου μία ώρα αναχωρούμε για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αιανής. Η διαδρομή είναι στα 25 λεπτά. Περίπου στις 11:45 πμ. επισκεπτόμαστε το Μουσείο & τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αιανής.  Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής αναπτύσσεται η ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ευρήματα ιδιαίτερης σημασίας, που συμπληρώνουν την εικόνα της ιστορίας του ελληνισμού της Άνω Μακεδονίας, όπως αυτά της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (15ος-12ος αι. π.Χ.) και της αρχαϊκής-κλασικής περιόδου (6ος-5ος αι. π.Χ.), στα οποία αποτυπώνονται η εγκατάσταση των δωρικών-μακεδονικών φύλων και η παρουσία Μυκηναίων στην περιοχή, καθώς και η οικιστική ανάπτυξη και πολιτική οργάνωση που υπήρχε στην Αιανή από τον 6ο αι. π.Χ.

Στις 13:15 μμ αναχωρούμε για την πόλη της Σιάτιστας όπου και φθάνουμε κατά τις 14:00 μμ Η Σιάτιστα χτισμένη σε πλαγιά του Άσκιου (Σινιάτσικου), πάνω από την κοιλάδα του Aλιάκμονα – υψόμετρο 920μ. -, με τις δύο γραφικές συνοικίες της, τη Xώρα (Άνω Σιάτιστα) και τη Γεράνεια (Κάτω Σιάτιστα), η πόλη διαφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό χρώμα της. Η Σιάτιστα ιδρύθηκε μετά την κατάληψη της Mακεδονίας από τους Tούρκους (15ος αι.) και εξελίχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο χάρη στην κατεργασία του δέρματος και της γούνας, την αμπελοκαλλιέργεια, την ανάπτυξη της βαφικής και της υφαντικής. Γνώρισε οικονομική και πνευματική ακμή το 18ο και το 19ο αι., όταν οι εμπορικοί οίκοι της ανέπτυξαν δραστηριότητα τόσο στην ευρύτερη τουρκοκρατούμενη περιοχή όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης. Τα γουναρικά, τα κρασιά και η ρακή της Σιάτιστας απέκτησαν την περίοδο εκείνη μεγάλη φήμη σε πόλεις όπως η Βενετία, η Βιέννη, η Λιψία, η Μόσχα και η Βουδαπέστη. Αψευδείς μάρτυρες της ανάπτυξης αυτής είναι οι εκκλησίες, τα σχολεία και τα σπουδαία αρχοντικά της πόλης που διατηρούνται ώς σήμερα. 

 

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε μία φάρμα με άλογα και απολαμβάνουμε ελληνικό παραδοσιακό φαγητό στην πόλη της Σιάτιστας.

Στη συνέχεια αναχωρούμε για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στην εκδρομή (280,00€/ 8 άτομα) περιλαμβάνονται:

  • Μεταφορά προς και από τη Σιάτιστα με πολυτελές VAN
  • Εισιτήριο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αιανής

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Το κόστος του γεύματος στο εστιατόριο.

ΚΡΑΤΗΣΗ

Χρειάζεστε βοήθεια;

+(30) 2315 53 44 33 Δευτέρα με Σάββατο 10.00πμ - 20.00μμ