Το Βόιο αποτελεί το δυτικότερο και ομορφότερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, άγνωστο στον πολύ κόσμο. Δύο μεγάλα βουνά με κατεύθυνση Βορρά – Νότου και το υδάτινο στοιχείο κυριαρχούν στο τοπίο. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας, το χωρίζει σε Δυτικό Βόιο, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο βουνό της Πίνδου (υψόμ. 1812 μ.), χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με καταφύγια άγριας ζωής και σε Ανατολικό Βόιο, που πρόκειται στην ουσία για την περιοχή του όρους Άσκιο (υψόμ. 2111 μ.), χαρακτηρισμένη ως Natura 2000. Από τα Δυτικά πηγάζουν ο Αλιάκμονας και οι μεγαλύτεροι παραπόταμοί του, ο Πραμόριτσα, ο Βέλος, o Στραβοπόταμος και τα βόρεια ρέματα του Βενέτικου. Από τη λεκάνη που σχηματίζει το όρος Βόιο με τον Σμόλικα και τον Γράμμο πηγάζει επίσης ο Σαραντάπορος, ο οποίος καταλήγει στον Αώο.

Η ιστορία του τόπου χάνεται στα βάθη των αιώνων και η ονομασία έρχεται από πολύ παλιά. Αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι, όπως ο Στράβων, με αυτό το όνομα χαρακτήριζαν ολόκληρη την Πίνδο, αναφέροντας πως το Βόιο είναι ένα μακρύ βουνό που τερματίζει στη γη της Αιτωλίας. Πολύ αργότερα, όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ταξίδευαν για να χαρτογραφήσουν την άγνωστη, σκοτεινή και κατακτημένη από τους Οθωμανούς Ελλάδα, ανέφεραν στα γραπτά τους ότι το Βόιο τους είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, εξαιτίας του πλήθους και της ιδιαιτερότητας των κορυφών του.

Από εδώ ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές και τα περήφανα πέτρινα χωριά, τα οποία σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι αποτελούν τα Ζαγόρια της Μακεδονίας. Οτιδήποτε απαντάται στους θαυμαστούς βουνίσιους κόσμους περικλείεται στο Βόϊο. Απάτητες κορφές, καταρράκτες, φαράγγια, απόκρημνοι βράχοι, ατέλειωτα μυστηριακά δάση γεμάτα ζωή, θρύλους και κτίσματα της παλιάς εποχής, σπήλαια, λίμνες, πολύστροφοι ποταμοί και απότομα ρέματα, πέτρινα γεφύρια και κρυμμένα μονοπάτια χαρακτηρίζουν τον ιδιόμορφο αυτό τόπο. Στα πλούσια ορεινά οικοσυστήματα κυριαρχεί η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο και το έλατο, όπου υπάρχουν οι βιότοποι κάθε είδους άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ζαρκάδια, λύκους, αγριόχοιρους, αρκούδες, αετούς, γεράκια, μπούφους, σκίουρους, αλεπούδες και αγριόγατους.  

Τα μονοπάτια στο Βόιο

Συνοπτικά το πρόγραμμα:

1η μέρα: Άφιξη στη Θεσσαλονίκη.Υποδοχή και καλωσόρισμα από εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
2η μέρα: Θεσσαλονίκη- Βέροια-Βεργίνα – Αιανή- Κρόκος-Σιάτιστα
3η μέρα: Σιάτιστα-Μετέωρα-Μηλιά Γρεβενών- Σιάτιστα
4η μέρα: Σιάτιστα – Μικρόκαστρο – Μικρή & Μεγάλη Πρέσπα- Νυμφαίο-Καστοριά
5η μέρα: Πόλη της Καστοριάς
6η μέρα: Καστοριά-Νεστόριο-Γράμμος-Αρένες-Νεστόριο
7η μέρα: Νεστόριο- Επταχώρι- Πεντάλοφος- Μόρφη-Βουχωρίνα-Τσοτύλι-Αυγερινός
8η μέρα: Αυγερινός-Περιοχή Βοϊου- Σιάτιστα
9η μέρα: Αυγερινός – Θεσσαλονίκη (τέλος περιήγησης) ή συνέχεια για 7 ημέρες στο Ιόνιο ή τη Χαλκιδική.

1η μέρα: Άφιξη στην πόλη της Θεσσαλονίκη. Υποδοχή και καλωσόρισμα από εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

2η μέρα: Μετά το πρωϊνό αφήνουμε πίσω μας την πόλη της Θεσσαλονίκης και κατεθυνόμαστε Δυτικά επί της Εγνατίας οδού και μετά από περίπου μία ώρα αντικρίζουμε στα δεξιά μας αμφιθεατρικά την πόλη της Βέροιας στους πρόποδες του όρους Βερμίου. Κατά τη διαδρομή αυτή βλέπουμε δεξιά και αριστερά μας να εκτείνονται απέραντες εκτάσεις οπορώνων τα φρούτα των οποίων γίνονται εξαγωγές σε αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας. Στην περιοχή αυτή επίσης διαχέεται το πνεύμα του άυλου πλούτου που προέρχεται από την παρουσία σημαντικότατων προσώπων όπως ο Απόστολος Παύλος, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο δάσκαλος αυτού αλλά και πατέρας της λογικής Αριστοτέλης που έζησαν στην περιοχή αυτή. Στη Βεργίνα βλέπουμε τον τάφο του Φιλίππου του Β’, τη χρυσή λάρνακα, το στεφάνι αλλά και πολλά ακόμα εντυπωσιακά ευρήματα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας προστατεύεται από την UNESCO ως Mνημείο Eξέχουσας Πολιτιστικής Kληρονομιάς και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Κινούμενοι πάντα δυτικά επί της Εγνατίας οδού ενός άνετου και ασφαλούς δρόμου, που από τα παλιά χρόνια ένωνε ανατολή και δύση φθάνουμε στον Κρόκο & την Αιανή Κοζάνης. Λίγα χιλιόμετρα πριν την Κοζάνη στον Άγιο Δημήτριο, βλέπουμε τις τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που καλύπτει ενεργειακά σχεδόν όλη την χώρα.
Στον Κρόκο επισκεπτόμαστε τον συνεταιρισμό του Κρόκου ενώ στην Αιανή το μουσείο και μένουμε έκθαμβοι με τα σημαντικά ευρήματα. Προτού συνεχίσουμε το ταξίδι μας για το Βούρινο όπου θα θαυμάσουμε το μέγα γεωλογικό φαινόμενο της συνάντησης της ευρωασιατικής και αφρικανικής πλάκας με τα οκτώ ενδημικά σπάνια φυτά, θα πάρουμε ένα σνακ και ένα ανψυκτικό για να αναζωογονηθούμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για την ιστορική πόλη της Σιάτιστας επαρχίας του Βοϊου με τα αρχοντικά της, τις γούνες, τα άλογα το ηλιαστό κρασί και τους ευεργέτες που δραστηριοποιούνταν κατά το παρελθόν στην Αυστροουγγαρία. Ο Νικόλαος Δούμπας ήταν Έλληνο-αυστριακός, βλάχικης καταγωγής από τη Βλάστη Κοζάνης ευεργέτης και επιχειρηματίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε αρκετές δωρεές με κυριότερη αυτή της ανέγερσης του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ριχάρδου Βάγκνερ και του Γιόχαν Στράους. Στην εξοχική του κατοικία στις όχθες του Δούναβη ο Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό βαλς Γαλάζιος Δούναβης. Θεωρείται ότι αυτός ήταν που συνέβαλε στο να γίνει γνωστός ο Σούμπερτ. Καταλύουμε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και βγαίνουμε μια βόλτα στο χωριό για να γνωρίσουμε τους ντόπιους.


3η μέρα: Την επόμενη μέρα μετά από ένα πλούσιο πρωϊνό κατευθυνόμαστε για τα Μετέωρα. Πρώτα όμως επισκετόμαστε το παλαιοντολογικό μουσείο, ένα αρχοντικό με βιτρό που μοιάζουν με της Παναγίας των Παρισσίων & επισκεπτόμαστε ένα οινοποιείο με το φημισμένο ηλιαστό κρασί, το μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών που είναι βραβευμένο με Ρεκορ Γκινες για το μεγαλύτερο χαυλιόδοντα από Μαμούθ. Στα Μετέωρα η θέα των πανύψηλων σκουρόχρωμων βράχων προκαλεί δέος. Φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, τα μοναστήρια. Με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια οι μοναχοί καθιέρωσαν μια παράδοση αιώνων: αναρρίχηση. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας». Γευματίζουμε σε μία ταβέρνα στην Καλαμπάκα. Επιστρέφουμε στη Σιάτιστα όπου δειπνούμε & διανυκτερεύουμε.


4η μέρα: Σήμερα θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου και στη συνέχεια τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Η περιοχή έχει πολύ πλούσια πανίδα, πάνω από 200 είδη πτηνών έχουν παρατηρηθεί. Ιδιαίτερα αξιόλογες είναι οι αποικίες του Pelecanus crispus (αργυροπελεκάνος) και του Pelecanus onocrotalus (ροδοπελεκάνος) που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διεθνών επιστημονικών ινστιτούτων. Η ιχθυοπανίδα των λιμνών είναι σημαντική. Μεγάλος αριθμός Eλλήνων και ξένων παραθεριστών και περιηγητών έρχεται στις περίφημες λίμνες – υγρά σύνορα της Eλλάδας, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Aλβανίας. Bρίσκονται 850 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχουν βάθος 50 μ. Ο Άγιος Γερμανός, Ο Αγιος Αχίλειος, και οι Ψαράδες είναι τα μέρη που θα επισκεφθούμε. Στις βραχώδεις ακτές της Mικρής Πρέσπας υπάρχουν σπήλαια με βυζαντινά ναΐδρια γεμάτα αγιογραφίες. 1,5 χλμ. έξω από το Νυμφαίο και μέσα στο φυσικό δάσος οξιάς βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου, φροντίδας αρκούδας.


5η μέρα: Μετά το πρωϊνό επισκεπτόμαστε το Λιμναίο οικισμό, το σπήλαιο του Δράκου, την Παναγία Μαυριώτισσα και έχουμε ελεύθερο χρόνο όπου μπορούμε να πιούμε καφέ με θέα τη λίμνη, βόλτα στην παλιά πόλη, ποδήλατο ή ακόμα και βόλτα με ποδήλατο μέσα στη λίμνη. Η Καστοριά είναι παγκόσμια γνωστή σαν πόλη της Γούνας. Διανυκτέρευση στην πόλη της Καστοριάς.


6η μέρα: Μετά από ένα καλό πρωϊνό την εκδρομή αναλαμβάνουν τα jeep 4*4 που μας μεταφέρουν στο χωριό Νεστόριο. Αφήνουμε τις αποσκευές μας στο ξενοδοχείο και σε καμία περίπτωση δεν ξεχνούμε τις φωτογραφικές μας μηχανές. Ξεκινούμε ίσως για το ομορφότερο μέρος του τουρ! Κατεθυνόμαστε στην ψηλότερη κορυφή του βουνού της οροσειράς του Γράμμου όπου η εναλασσόμενη βλάστηση οξιάς,πεύκου και ελάτης μας οδηγούν στο αλπικό τοπίο και τις πηγές του Ποταμού Αλιάκμονα, στο χωριό Γράμμοστα. Η ομορφιά του τοπίου δικαιολογημένα έκανε το βουλευτή της αυστραλίας όταν έκθαμβος αντίκρυσε μετά από τις πόρτες του γράμμου το μεγαλείο της κορυφής του αναφώνησε “Oh my God”. Κατηφορίζοντας οδεύουμε νοτιοδυτικά προς τις Αρρένες επίσης αξιοθαύμαστο μέρος και το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Στις λίμνες- δρακόλιμνες πο βρίσκονται περίπου στα 1.500μ υψόμετρο βλέπουμε τους τρίτωνες, αρχαίγονα ψάρια, το σπάνιο τσάι του βουνού το τσάι των Αρρένων καθώς και τους βολβούς την ορχιδέας κοινώς σαλέπι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθεί. Στις Αρρένες κάνουμε μία μικρή στάση και παίρνουμε ένα λιτό-παραδοσιακό γεύμα. Αφού απαθανατίσουμε τις στιγμές κατεθυνόμαστε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης όπου μπορούμε να δούμε φωτογραφικό υλικό από την πλούσια ιστορία της περιοχής και επιστρέφουμε όπου και διανυκτερεύουμε.


7η μέρα: Μετά από ένα πλούσιο πρωϊνό οδεύουμε για την Αγία Άννα- Τσούκα όπου θα δούμε τους καταρράκτες και το Μοναστήρι. Στη συνέχεια ξεκινάμε μέσω Κοτύλης και συναντάμε μια σειρά εντυπωσιακών κατακόρυφων βράχων, ένα μνημείο της φύσης επάνω ακριβώς από ερείπια της Παλαιάς Κοτύλης. Πρόκειται για τους τεράστιους γκρεμούς του Χάρου ή Σπανούρας. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε για το Επταχώρι. Στο Επταχώρι επισκεπτόμαστε το Μουσείο «Τέχνη Επταχώρι» γλυπτών & πινάκων, που αποτελεί ιδιωτική συλλογή εκπαιδευτικών. Μέσα από δάση κατευθυνόμαστε προς τον Πεντάλοφο, μία περιοχή απείρου κάλος σε υψόμετρο 1.050μ. Στον Πεντάλοφο κάνουμε μία στάση στο χωριό και περπατούμε στα σοκάκια του χωριού, φωτογραφίζουμε τα πέτρινα σπίτια και αγνατεύουμε τον ορίζοντα. Ο Πεντάλοφος είναι μέρος με Αποτέλεσμα εικόνας για τρανός χορόςσημαντική συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και ακολουθούμε τα χωριά Αγία Σωτήρα, Μόρφη, Βουχωρίνα, Τσοτύλι όπου και επισκεπτόμαστε τα εκπαιδευτήρια. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και φθάνουμε στον Αυγερινό όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Στον Αυγερινό θα ζήσουμε Live Like Local με παραδοσιακό γλέντι, με μουσική χάλκινων οργάνων και ταχύρρυθμη εκμάθηση χορών. Μετά από μία ευχάριστη βραδιά, διανυκτερεύουμε στον ξενώνα του Αυγερινού.

8η μέρα: Σήμερα ξυπνάμε νωρίς για να παρακολουθήσουμε την παρασκευή και το ψήσιμο της χωριατικής πίτας, το οποίο θα μας προσφερθεί για πρωϊνό. Η ημέρα σήμερα θα αφιερωθεί στα γεφύρια και στα μονοπάτια της περιοχής που αποτελούν 180 χλμ περίπου παραδοσιακών δρόμων μεταξύ αυτών το Ε4 και Ε6 μονοπάτι. Τα μονοπάτια αυτά είναι δημιουργήματα λαϊκού πολιτισμού ήταν πέτρινα καλντερίμια μεγάλα τμήματα των οποίων ακόμη υπάρχουν. Μετέφαραν ανθρώπους, εμπορεύματα και ιδέες επί σείρά αιώνων και συνδεόμενα μεταξύ τους έφθαναν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Οδοιπορώντας θα φθάσουμε στο μοναστήρι της Αγίος Τριάδος όπου και θα ξεκουραστούμε και θα γευματίσουμε υπαίθρια. Μετά το φαγητό επισκεπτόμαστε μερικά από τα Μαστοροχώρια- Καστανοχώρια. Κατευθυνόμαστε στον Αυγερινό για διανυκτέρευση.

9η μέρα: Όλα τα όμορφα γεγονότα φτάνουν κάποτε στο τέλος τους. Αφού πάρουμε το πρωϊνό μας αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο ή για θαλασσινά μπάνια ξεκούρασης στο Ιόνιο Πελαγος ή στη Χαλκιδική.

Το κόστος στυμμετοχής για 15-20 άτομα είναι 980.00 €/άτομο και περιλαμβάνει:

1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 11.00, 13.30 και 17.30
2. ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ  ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
3. ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 4* ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ Η ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΛΟΝΙΚΗ  ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ  ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΥΓΕΡΙΝΟ  ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ.
4. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ   ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΜΜΟ – ΑΡΕΝΕΣ – ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ-ΚΟΤΥΛΗ- ΧΑΡΟΣ- ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 4Χ4,  ΤΟΠΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΔΗΓΟ ΒΟΥΝΟΥ ( Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΔΗΓΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΑΙΔΑΛΩΔΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ)
5. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΩΝ  ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ.
6.Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΑΙΑΝΗ, ΜΗΛΙΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ
7.ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ: 150 €
8.ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΣΥΝΟΔΟ ΓΚΡΟΥΠ
9.ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ 8 ΜΕΧΡΙ 14 ΑΤΟΜΑ: 250 €/άτομο
10.ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ

Δεν περιλαμβάνονται: Η πτήση.  Το γεύμα στην Καστοριά,ΣΤΟ ΛΙΜΝΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΞΤΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΣΤΗΝ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ,  ΚΑΙ Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ  ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ.